Çocuklarda Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü nedir? Çocuklarda öğrenme güçlüğü, bir kişinin bilgiyi etkili bir şekilde alma, işleme ve kullanma yeteneğini etkileyen bir bozukluktur. En yaygın öğrenme güçlükleri söz konusu olduğu zaman disleksi karşımıza çıkmaktadır. Bu koşullar okuma, yazma, heceleme, matematik veya diğer akademik görev türlerinde sorunlara neden olabilir.
Belirli öğrenme güçlüğü olan çocuklar, okuduklarını veya duyduklarını anlıyor gibi görünseler bile bilgiyi işlemede sorunlar yaşayabilirler. Ayrıca kendilerini sözlü veya yazılı olarak ifade etmekte zorlanabilirler. Özel öğrenme güçlükleri, bir çocuğun çevreden gelen bilgileri algılama biçimini etkileyebilir.
Örneğin, disleksi olan bazı çocuklar kağıda yazıldıklarında harfleri veya sayıları tanımakta zorluk çekebilirler. Başka bir çocuk sözlü yönergeleri anlamakta zorluk çekebilirken, bir diğeri daha sonra hatırlanması gereken öğelerin listesini hatırlaması istendiğinde zorlanabilir.
Çocuklarda Özgül Öğrenme Güçlüğü Belirtileri
Çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü gündeme geldiği zaman karşımıza pek çok farklı alternatif seçenek çıkmaktadır. Bir öğretmen veya ebeveyn tarafından verilen telefon numaraları veya talimatlar gibi şeyleri hatırlamada zorluk yaşamak en net belirtiler arasında yer almaktadır. Dinleme becerileri yoluyla kağıt üzerinde okuduklarını veya duyduklarını anlamada zorluk gibi seçenekler karşımıza çıkmaktadır.
Özgül öğrenme güçlüğünün son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan bir olgu olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Burada birtakım belirtilere dikkat ediyor olmak; beraberinde önemli kazanımları getirmektedir. Toplama çıkarma çarpma bölme gibi hesaplamaları yapmakta zorluk çekme de temel belirtiler arasında yer almaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında çocuklarda özgül öğrenme güçlüğünün aşağıdaki belirtileri ortaya çıkardığını rahatlıkla ifade edebiliriz;
- Zayıf anlama becerileri
- Düşünceleri ve görevleri organize etmede zorluk
- Düzgün ve doğru bir şekilde yüksek sesle okuma zorluğu
- Birden fazla okumadan sonra bile okuduğunu anlamada zorluk
Çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü, bir çocuğun entelektüel işlevlerini bozan bir bozukluktur. Özel öğrenme güçlüğünü yansıtan çocuklar temel becerileri edinmede zorluk yaşarlar, ancak ortalama ila ortalamanın üzerinde zekaya sahiptirler. Ayrıca spesifik gelişimsel gecikmeler veya bozukluklar olarak da adlandırılabilir. Bazı durumlarda, çocuk normal zekaya sahip olabilir ve yine de belirli becerileri edinmede zorlukla karşılaşabilir.
Bir yanıt yazın