Panik atak nedir? Panik atak, genellikle 10 dakika içinde zirveye ulaşan yoğun bir korku veya rahatsızlık dönemidir. Terleme, titreme, kalp çarpıntısı ve göğüs ağrısı gibi bir dizi fiziksel semptomu içerebilir. Panik ataklar genellikle tanımlanabilir herhangi bir tıbbi duruma veya zihinsel sağlık bozukluğuna bağlı değildir.
Panik bozukluğu olan kişiler, aniden ve uyarı vermeden tekrarlayan panik ataklar yaşarlar. Saldırılar, kalabalıkta veya trafikte olmak gibi belirli bir durum tarafından tetiklenebilir, ancak genellikle belirgin bir neden olmaksızın “birdenbire” başlar. Panik bozukluğu olan çoğu insan, daha sonra duran birkaç izole bölüm yaşar.
Panik Ataklara Ne Sebep Olur?
Panik atakların kesin nedenleri bilinmemektedir. Geçmişte stresli bir olaya tepki olarak düşünüldü, ancak mevcut araştırmalar, bilinen herhangi bir neden olmaksızın kendiliğinden ortaya çıkma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Sık panik atak geçiren kişilerde agorafobi gelişebilir ve otoyolda araba kullanmak veya evden yalnız çıkmak gibi paniğin meydana gelebileceği durumlardan kaçınabilir.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atakların belirtileri kişiden kişiye değişir. Bununla birlikte aşağıda sıraladığımız özellikler en net belirtiler arasında yer alır;
- Titremek
- Terlemek
- Nefes darlığı
- Hızlı kalp atışı
Panik ataklar korkutucu olabilir. Ancak tehlikeli değildirler. Vücuda fiziksel zarar veya hasara neden olmazlar ve akıl hastalığı belirtisi değildirler. Ancak panik ataklar çok korkutucu ve tatsız olabileceğinden, bunu yaşayan herkes değerlendirme için bir doktora görünmelidir.
Sadece bir veya iki panik atak geçirmiş olan kişiler, kendilerini basit bir anksiyete atağı yaşamış olarak görebilirler; ancak tekrarlayan panik ataklar genellikle panik bozukluğu adı verilen daha ciddi bir durumun göstergesidir.
Panik Ataklar Nasıl Ortaya Çıkar?
Panik ataklar, genellikle göğüs ağrısı veya kalp çarpıntısı gibi fiziksel semptomların eşlik ettiği ani bir yoğun korku dalgasıdır. Genellikle ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde başlarlar. Ancak her yaşta ortaya çıkabilirler. Panik bozukluğu olan kişilerde, haftada bir veya iki kez veya günde birkaç kez sıklıkta ataklar olabilir.
Panik ataklar, uyarı vermeden ortaya çıkan ani terör duygularıdır. Bu bölümler, uyku sırasında bile herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Panik atak geçiren kişiler kalp krizi geçirdiklerine veya öleceğine inanabilirler veya delireceklerinden veya kontrollerini kaybedeceklerinden korkabilirler. Panik atağın fiziksel belirtileri genellikle göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, titreme, nefes darlığı, sıcak basması ve terlemeyi içerir.
Bir yanıt yazın