Psikolojik travma, üzücü bir olay veya bir dizi olay sonucunda ortaya çıkan zihinde oluşan bir hasar türüdür. Terim genellikle cinsel istismar, saldırı, işkence ve doğal afetler gibi unutulmaz olayların neden olduğu psikolojik zararı ifade etmek için kullanılır. Psikolojik travma, şiddete tanık olmak veya savaş bölgelerinde olmak gibi durumlara uzun süre maruz kalmaktan veya fiziksel veya duygusal ihmal gibi uzun süreli çocukluk istismarı yaşamaktan da kaynaklanabilir.
Psikolojik Travma Türleri Nelerdir?
Akut stres bozukluğu, yoğun bir travmatik olay tarafından tetiklenir. Semptomlar, anksiyete ve depresyon, uyuşukluk, geçmişe dönüşler ve kabuslar görmek ve olay hatırlatıldığında stresli hissetmektir. Semptomlar genellikle olaydan altı ay sonra başlar, ancak hemen ardından veya bir yıl sonra ortaya çıkabilir. Semptomlar bir aydan uzun sürerse travma sonrası stres bozukluğu olarak bilinirler.

Travma sonrası stres bozukluğu, gerçek veya ölüm tehdidi veya ciddi yaralanmayı içeren korkunç bir olay yaşadıktan veya tanık olduktan sonra gelişir. Başkalarının yaşadığı travmatik bir olayı duyduktan sonra da gelişebilir. Psikolojik travma, korkunç bir olayın neden olduğu zihne verilen bir tür hasardır. Sizi fiziksel ve duygusal olarak etkileyebilir ve aynı zamanda düşünce ve davranışlarınızda kalıcı değişikliklere neden olabilir.
Psikolojik Travma Hangi Sorunlara Yol Açar?
Psikolojik travma, korkunç bir olayın neden olduğu zihne verilen bir tür hasardır. Sizi fiziksel ve duygusal olarak etkileyebilir ve aynı zamanda düşünce ve davranışlarınızda kalıcı değişikliklere neden olabilir. Psikolojik travma, kişi şok edici, korkutucu veya tehlikeli bir olay yaşadıktan sonra ortaya çıkabilir. Psikolojik travma, travma sonrası stres bozukluğu olarak da adlandırılır. Bu travma türü, stres etkeni bittikten sonra aylar veya yıllar sürebilen duygusal sıkıntıyı içerir.
Davranışınızı değiştirebilir ve kendine zarar verme veya madde bağımlılığı gibi sağlıksız başa çıkma becerilerine yol açabilir. Psikolojik travma, stresli ve/veya korkunç bir olayın sonucudur. Araba kazası, tecavüz, fiziksel saldırı veya savaş gibi bir olaydan veya birden fazla olaydan kaynaklanabilir. Psikolojik travma, aile içi şiddet veya istismar gibi devam eden stres faktörlerine uzun süre maruz kalmaktan da kaynaklanabilir.
Bir yanıt yazın