Yaşlılık Döneminde Depresyon
Yaşlılık döneminde depresyon nedir? 65 yaş üstü insanların %10’unun depresyondan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Depresyon, demans ve Parkinson hastalığı gibi diğer tıbbi durumlarla da bağlantılı olabilir. Depresyon, her yaştan insanın yaşadığı yaygın bir ruh sağlığı sorunudur. Özellikle yaşlılık döneminde depresyon gündeme geldiği zaman karşımıza zorlu bir süreç çıkmaktadır.
Aslında, dünya genelinde her beş kişiden birinin her yıl bir tür zihinsel sağlık sorunu yaşayacağı tahmin edilmektedir. Depresyon herhangi bir zamanda herkesi etkileyebilir. Hatta bu sorun yaş, cinsiyet veya geçmişe bakılmaksızın gelişebilir. Yaşlılıkta depresyonun yönetimi özellikle zordur. Çünkü semptomlar sıklıkla yanlış teşhis edilir ve birçok tedavi seçeneği yaşlı insanlar için uygun değildir.
Yaşlılık Döneminde Depresyon Nedir?
Yaşlılıkta depresyon yaygın ve zayıflatıcı bir hastalıktır. Depresyon prevalansı yaşla birlikte artar, 65 yaşındakiler için %7’den 85 yaşındakiler için %65’e çıkar. Yaşlılıkta depresyonun, bazıları bu yaş grubuna özgü birçok nedeni ve etkisi vardır. Genetik yatkınlık, stresli yaşam olayları ve tıbbi hastalık gibi depresyon için olağan risk faktörleri arasında yer almaktadır. Peki, yaşlılık dönemindeki depresyon belirtileri nelerdir? İşte detaylar!
Yaşlılık Dönemindeki Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon yaşlılarda en sık görülen ruh sağlığı sorunudur. Kendinizi üzgün, endişeli ve umutsuz hissetmenize neden olabilir. Depresyon uykunuzu, iştahınızı ve enerji seviyenizi etkileyebilir. Ayrıca intiharı düşünmenize neden olabilir. Yaşlılıkta en sık görülen depresyon belirtileri şunlardır:
- Konsantrasyon zorluğu
- Zayıf hafıza; kararsızlık; huzursuzluk
- Kalıcı düşük ruh hali veya mutsuz/üzgün hissetme
- Bir zamanlar zevk veren faaliyetlere ilgi kaybı; motivasyon kaybı
- bariz bir fiziksel neden olmaksızın fiziksel ağrı şikayetlerinin varlığı
- Gelecek hakkında umutsuz veya genel olarak yaşam hakkında karamsar hissetmek
Görüldüğü üzere yaşlılık döneminde depresyon söz konusu olduğu zaman karşımıza farklı belirtiler çıkmaktadır. Esasında bazı insanlar için depresyon, zamanla ve tedaviyle ortadan kalkan geçici bir durumdur. Diğerleri için depresyon hayatlarını sonsuza kadar değiştirir ve bunu kolayca atlatamazlar. Yaşlılıkta depresyon, yaşlandıkça beyninizdeki veya vücudunuzdaki değişikliklerden kaynaklanabilir. Bu değişiklikler sizi depresyona veya kaygıya karşı daha genç olduğunuzdan daha savunmasız hale getirebilir.
Bir yanıt yazın