Oyun bağımlılığı; Kişinin günlük hayattaki aktivitelerinden daha çok oyuna vakit ayırması ve bu durumun kişi üzerinde olumsuz etkiler doğurmasıdır. Oyun bağımlılığı da tıpkı kumar bağımlılığı gibi kişinin aile, iş ve sosyal yaşantısını çökertecek derecede ciddi bir bağımlılıktır. Eskiden özellikle çocuklar ve gençler sokaklarda fiziksel aktivitelere dayalı oyunlar oynar ve bu oyunların kişinin hem fiziksel hem zihinsel gelişimine faydaları olurdu. Ancak günümüzde çocuklar ve gençler dışarıdan ziyade vakitlerin çoğunu evde bilgisayar başında geçirmektedir. Bilgisayarda oyun oynayan gençler bir süre sonra bilgisayar başından ayrılamaz hale gelmektedir. Çünkü bilgisayar oyunlarındaki seviye atlamak şeklinde verilen görevler kişide hep daha iyisini yapabilirim hırsı uyandırır. Bu nedenle kişi oyuna bağlanır. Özellikle online oyunlardaki haz verici unsurlar bağımlılık açısından son derece tehlikeli olabilmektedir. Ortalama 14-17 yaş arası ergen ve daha çok erkek çocuklarda görülen oyun bağımlılığı ebeveynler tarafından göz altında tutulmalı ve gerekirse bir uzmana başvurulmalıdır.
Oyun Bağımlılığı Belirtileri
Kişinin oyun bağımlısı olduğunu ifade edebilmek için bazı belirtiler göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir. İşte bu belirtiler;
-Kişinin oyun oynaması günlük aktivitelerini yapmasının önüne geçiyorsa;
-Kişi oyun oynamadığında sinirli ve huzursuz görünüyorsa;
-Kişi daha önce eğlenerek yaptığı aktivitelerden artık zevk almıyorsa;
-Kişi üzüntüsünü veya sıkıntısını unutmak için oyun oynuyorsa;
-Gün içinde sık sık oyun içindeki seviyelerini düşünüyor ve onunla ilgili konuşuyorsa;
-Gün içinde oyun üzerinde vakit geçirdiği süre hakkında etrafındakilere yalan söylüyorsa;
-Kişinin oyun oynaması aile, iş veya sosyal ortamında huzursuzluk yaratıyorsa;
-Kendini toplumdan soyutluyor ve oyun oynayabilmek için yalnız kalma çabalarına giriyorsa;
-Kişi çok oyun oynadığının farkında ancak bir türlü oyun oynamaktan vazgeçemiyorsa;
-Kişi oyun oynaması sebebiyle işinden, eşinden veya okulundan ayrıldıysa;
Kişi yukarıdaki belirtilerden birkaçını taşıyorsa oyun bağımlısı şeklinde ifade edilebilir. Bunun için bir uzmana başvurmalı ve gereken yardımı almalıdır. Çünkü oyun bağımlılığı bir süre tedavi edilmezse hem psikolojik hem de fizyolojik daha büyük sorunlara yol açabilir. İlaç kullanımı ve psikoterapi yöntemleri ile oyun bağımlılığından kurtulmak mümkündür.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.