Aile ve çift terapisi; kişilerin aile ilişkilerini iyileştirmek, çiftler arasında gelişen sorunların çözülmesi için geliştirilen psikoterapi yöntemlerinden biridir. Bu terapi sayesinde kişilerin problem çözme yetenekleri gelişir ve daha sonra yaşadıkları zorlukları kendilerini aşabilme becerisini edinir. Aile ve çift terapisi bireysel olarak değil aile ve çift dinamikleri incelenerek her aileye özel verilmektedir. Bu terapilerin amacı ailedeki uyumsuz davranışları düzenlemek, yaşanan sorunların kaynağına inmek ve kişilerin ileri yaşantılarında yine aynı sorunlarla baş başa kaldığında nasıl çözümlemeleri gerektiğini öğretmektir. Çiftler veya aile bireyleri birbirileri ile sağlıklı bir iletişim kuramıyorsa, en küçük sorunları dahi uzun zaman aşamıyorlarsa mutlaka bu konuda hep beraber bir uzmana danışmalıdırlar. Son yıllarda aile ve çift terapisi alan kişiler gittikçe artmaktadır. Çünkü kişilerin ilişkilerindeki bu sorunların çözülmesi için bir uzmandan yardım alması şarttır. Aksi takdirde kişiler arasındaki bu sorunlar çözülmediği için ilişkilerini sonlandırmaktadırlar.
Kimler Aile ve Çift Terapisi Almalıdır?
Bu terapilerden ilişkilerinde ve ailesinde sorunlar yaşayan herkes faydalanmalıdır. Çünkü bu terapilerde uzman iki tarafı da tarafsız şekilde dinler. Kişiler bu sayede sorunları dile getirme fırsatı bulur. İki tarafın bu paylaşımı sayesinde sorun ortaya çıkar ve çözümü için uzmandan yardım alınır İşte bu terapilerden özellikle faydalanması gereken kişiler şunlardır;
-Eşler arasında sorun yaşayan kişiler
-Evliliğinde sorun yaşayan kişiler
-Boşanma sürecinde olan kişiler
-Çocukların ruh sağlığının bozulması durumu yaşayan aileler
-Çocuklarının ergenlik dönemi sorunu yaşayan aileler
-Çocuklarının okula adaptasyon sorunu yaşayan aileler
-Alkol ve madde bağımlısı kişiler
-Aile yaşantısında alışılagelmiş düzeni bozulan kişiler
-Ölümlerin neden olduğu travmalar yaşayan kişiler
-Evlat edinme sürecinde olan çiftler
-İkinci evlilikten dolayı çocukların sorun yaşadığı aileler
– İstismar yaşayan kişiler
-Afetlerden kaynaklı travmaları olan aileler
-Ekonomik veya işten kaynaklı stresler yaşayan kişiler
-Ailede ciddi bir hastalığı olan kişinin diğer aile bireyleri
Aile ve Çift Terapisi Nasıl Uygulanır?
Aile ve çift terapisi; terapisyen kişileri ayrı ayrı ya da bir arada seansa kabul etmektedir. Aile büyükleri veya çocuğun bakıcı, öğretmeni gibi konuya ilişkin kişiler de bazı durumlarda seansa davet edilir. Ortalama 1 saat süren seans sorunun büyüklüğüne göre haftada bir veya iki haftada bir olmak üzere 8-9 seans sürer.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.