Madde bağımlılığı; kişiye sakinlik vermesi ve uyarıcı etkileri ile bilinen kimyasal maddelerin zamanla bağımlık yapması durumudur. Kişinin bu maddelerden dolayı fiziksel ve zihinsel sağlığı, aile ilişkileri ve iş hayatı bozulsa dahi bunu göz ardı eder ve kullanmaya devam eder. Esrar, metafitamin, eroin, alkol, kafein, tiner, ekstazi, kokain, uçucu maddeler ve tütün ürünleri gibi kimyasal maddeler bağımlılığa neden olmaktadır. Kişi başlarda bu maddeleri istediği ölçüde kullanacağını zanneder ancak daha sonra bırakamadığı ve daha sık, daha çok miktarda kullandığını fark eder.
Madde Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?
Madde bağımlılığı kan ve idrar testleri yapılarak anlaşılacağı gibi kişi üzerinde bazı belirtileri de olmaktadır. İşte bu belirtiler şunlardır;
- Uyku sorunları
- Aşırı terleme
- Ağızda kuruluk
- Gözlerde küçülme ve kızarıklık
- Gözaltı morlukları
- İştahsızlık ve yeme sorunları
- Sosyal fobi
- Çekingenlik
- İçe kapanma
- Ani karakter değişimleri
- Kişinin okula veya işe ilgisinin azalması
- Hırsızlık gibi etik olmayan hareketler
- Kişinin evden dışarı çıkmama isteği
- Ders ve sınavlarda başarısızlık
- Şaşkınlık ve adaptasyon sorunu
- Kas ağrıları
- Saldırganlık
- Mide bulantısı veya kusma
- Ateş basması
- Titreme
- Maddeyi bırakma konusunda başarısız olma
Madde Bağımlılığı Nedenleri Nedir?
Madde bağımlılığı nedenlerinin başında bu tarz kimyasal maddeleri kullanınca kişideki değişimin nasıl olacağının merakı gelmektedir. Ayrıca özellikle gençlerin yanlış arkadaş çevreleri edinmeleri de kimyasal maddeleri kullanmaya sürükler. Kişiler bu tarz kimyasal maddelerin kendisine enerji vereceğine inanır beynini uyarması için de kullanır. Çarpık ilişkiler, ailevi sorunlar, yanlış karakterlere bürünmek, maddeye ulaşılabilirlik ve genetik faktörler kişiyi madde bağımlılığına sürüklemektedir.
Madde Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Madde bağımlılığı tedavi edilebilen ve iyileşme sağlanan bir bağımlılık türüdür. Ancak bağımlı kişinin bunu istemesi ve bu konuda çok çaba sarf etmesi gerekmektedir. Yalnızca kişinin çabası değil, ailesinin işbirliği ve bir danışandan yardım alması şarttır. Madde bağımlılığı tedavisi; yatarak, normal ya da korunma tedavisi şeklindedir. Madde bağımlılığı için psikoterapi yöntemlerinden faydalanılır. Ayrıca madde bağımlısı kişinin maddeye ulaşımı engellenmeli ve yakınları tarafından bir süre bu konuda gözaltında tutulmalıdır.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.