Kişinin yaşam kalitesini etkileyen başlıca unsurlardan biri uykudur. Günlük hayatta kişinin sağlıklı uyku yapmaması hayatının her aşamasını etkiler. Sağlıklı uyku; kişinin günlük enerjisini depolanmasına, işlerine yoğunlaşmasına ve vücut zindeliğine yardımcı olur. Ancak uyku bozukluğu yaşayan kişiler sürekli yorgunluk yaşar ve günlük hayatına adapte olamaz. Ayrıca uykusuzluk pek çok hastalığın öncüsü olabilmektedir. Kişinin zihin ve beden sağlığının korunması için uyku bozukluğu gibi sorunlar yaşıyorsa tedavisi için mutlaka bir uzmana başvurmalıdır.
Uyku Bozukları Türleri Nelerdir?
Uyku bozuklukları pek çok türü ile baş göstermektedir. Bazı uyku bozuklukları türleri şunlardır;
Insomnia; Uyuyamama sorununa denir. Kişi gece boyu hiç uykuya dalamaz. Toplumun %35inde görülen bu sorun daha çok kadınlarda görülmektedir.
Hipersonmia; Kişinin bazı fiziksel hastalıklarından dolayı gündüzleri aşırı uyuması durumudur.
Uyku terörü; Daha çok küçük çocuklarda görülen uykunun başlarında panik ve çığlıkla uyanmak ve uzun zaman tekrar uykuya dalamama durumudur.
Uyurgezerlik; Daha çok çocuklarda görülen gece uyanma, evde dolaşma, belli belirsiz konuşma gibi baş gösteren uyku sorunudur.
Uyku felci; Uyku sırasında kişinin hareketsiz kalma halidir. Toplumda karabasan olarak tabir edilir.Halüsinasyon ile beraber kişinin bedenini hareket ettirememesiile baş gösterir.
Narkolepsi; Kişinin ne kadar uyursa uyusun uyumamış gibi hissetmesi durumudur. Kişi gün içinde aşırı uykuya meyillidir.
Uyku Bozukları Belirtileri Nelerdir?
Uyku bozuklukları aşağıdaki belirtiler ile kendini gösterir.
- Uykuya dalamama
- Aşırı uyuma
- Horlama
- Uykuda nefessiz kalma
- Gece terleyerek uyanma
- Sık sık idrara çıkma
- Uykuda mideden su gelmesi
- Uykuda burun tıkanıklığı
- Uykuda ağız kuruluğu
- Cinsel isteksizlik
- Konsantrasyon bozukluğu
- Gün içinde keyifsiz olma
- Gündüzleri yorgun hissetme
- Unutkanlık
- Aniden sinirlenme
- Uyuklama ve esneme
Uyku Bozuklukları Nedenleri Nelerdir?
Uyku bozuklukları psikolojik ve fizyolojik pek çok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Kişinin zamansız uyuması, verimsiz uyku geçirmesi de uyku bozukluklarına neden olabilmektedir. Kişinin genetik faktörleri ve stresli yaşam şartları da uyku bozukluklarının nedenlerinden bazılarıdır. Yukarıdaki belirtilerin bir veya birkaçını yaşayan kişi mutlaka bir uzmana başvurarak nedenlerinin tespit edilerek hastalığının tedavisi yapılmalıdır.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.